«خودروکار» گزارش می دهد؛
افزایش قیمت سوخت بازار خودرو را بهم می ریزد؟
شنیده های غیر رسمی از افزایش نرخ بنزین تا حداقل دو برابر قیمت خبر می دهند. حال این پرسش مطرح است که افزایش نرخ بنزین تا چه میزان بر فروش خودروهای داخلی اثرگذار است؟
به گزارش خبرنگار خودروکار، با آغاز دولت دوازدهم، زمزمه های افزایش نرخ بنزین به گوش می رسد. افزایش قیمتی که برخی از مسئولان بر این باورند دلیل نجات مشکلاتی همچون ترافیک راه های برون شهری و درون شهری و خریدهای هیجانی خودرو می شود.
با این حال اما برخی کارشناسان براین باورند که با افزایش و کاهش نرخ بنزین، تاثیری در میزان فروش خودروها ایجاد نمی شود، چرا که طی سال های اخیر نوسانات قیمت سوخت در تولید و خرید خودروهای شخصی خللی در بازار خودروهای داخلی چه پرمصرف ها و چه کم مصرف ها ایجاد نکرده، چه بسا استقبال خرید رو به افزایش بوده است.
دراین باره نیز محمدرضا نجفی منش- عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تاثیر افزایش نرخ بنزین در فروش خودروهای شخصی به خودروکار می گوید:« همان اثری که تک نرخی شدن و افزایش قیمت سوخت در سال های اخیر بر بازار خودرو گذاشت، اکنون نیز همان رویه ایجاد می شود. در نهایت بازار خودرو هیچ تکانی نمی خورد».
او در پاسخ به اینکه در این میان نقش خودروسازان در تولید خودروهای کم مصرف چیست و تا چه میزان می توانند در این میان اثرگذار باشند، اظهار می کند: همان اندازه که طی سال های اخیر نوسانات نرخ بنزین بر بازار فروش خودرو تاثیر گذاشته است، اکنون نیز همانگونه خواهد بود.
به گفته نجفی منش، اگر نرخ بنزین در سال آینده تا چند برابر قیمت افزایش یابد، بازهم در فروش خودرو تاثیر مستقیمی ندارد.
این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه در حال حاضر نرخ بنزین در ایران نسبت به سایر کشورها، کم است، می افزاید: حتی اگر نرخ بنزین افزایش دوبرابری داشته باشد، باز هم نرخ آن یک سوم قیمت سوخت اروپا است.
مدت زمان زیادی است که زمزمه افزایش نرخ بنزین در میان مسئولان به ویژه تصمیم گیرندگان در حوزه سوخت کشور مطرح است، به گونه ای که طبق برنامه ریزی ها مقرر شده است نرخ بنزین از اوایل سال 97 با افزایش قیمت همراه شود. اما هنوز لایحه ای مبنی بر افزایش قطعی و یا قیمت پیشنهادی مطرح نشده است.
در این میان اما ناصر رییسی فرد- رئیس انجمن صنفی جایگاه داران بنزین با اشاره به خبرهای غیر رسمی مبنی بر افزایش نرخ بنزین از اواخر سال 96 و اوایل سال 97 به خودروکار می گوید:« من و همکارانم در بخش سوخت امیدوار هستیم نرخ بنزین تا پایان امسال و اوایل سال آینده افزایش حداقل 50درصدی را تجربه کند و قیمت بنزین واقعی شود».
همچنین روز گذشته، علاوه بر عباس آخوندی- وزیر راه و شهرسازی که گفته است با بنزین ارزانقیمت، وضعیت جادهای کشور مساعد نمی شود؛ داوودکشاورزیان- معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به نرخ ارزان بنزین در ایران گفته است که ارزان بودن قیمت سوخت باعث شده حمل و نقل شخصی در جاده ها افزایش یابد و متأسفانه در این موضوع، دولت برنامه ای برای افزایش قیمت سوخت ندارد.
ماجرای افزایش نرخ بنزین از 86 تا 96
با اجرای طرح سهمیهبندی سوخت در ایران طی دولت محمود احمدینژاد، از تیر ماه ۱۳۸۶ قیمت هر لیتر بنزین سهمیهای با نرخ ۱۰۰ تومان و بنزین آزاد ۴۰۰ تومان عرضه شد. عرضه سوخت سهمیه ای با روال تعیین شده به مدت سه سال اجرایی شد و تا سال 1389ادامه یافت.
پس از آن نیز با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها در ایران، قیمت بنزین در ۲۸ آذر ۱۳۸۹به هر لیتر بنزین سهمیهای ۴۰۰ تومان و بنزین آزاد ۷۰۰ تومان افزایش یافت.
در نهایت، افزایش بعدی قیمت بنزین در سال ۱۳۹۳ در دولت تدبیر و امید، با اجرای مرحله دوم هدفمندسازی یارانهها همراه شد. این افزایش قیمت باعث شد تا هر لیتر بنزین سهمیهای به ۷۰۰ تومان و بنزین آزاد به ۱۰۰۰ تومان برسد. چندی بعد، پس از تک نرخی شدن بنزین در سال ۱۳۹۴ به قیمت ۱۰۰۰ تومان پرونده بنزین سهمیهای بسته شد و در حال حاضر با این قیمت عرضه می شود.
اما افزایش مصرف سوخت در سال جاری و گذر از پیک مصرف سوخت در تعطیلات تابستان امسال، مشکلات جاده ای، افزایش ترافیک های درون شهری و برون شهری پیشنهاد افزایش نرخ سوخت از سوی مسئولین را قوت بخشید.
همچنین گفته می شود افزایش نرخ سوخت از سوی مجلس در سال 97 بهدنبال افزایش نرخ حاملهای انرژی از ماه های پایانی سال جاری یا ابتدای سال ۹۷ مرتبط خواهد بود.
گزارشگر: نگارمیرکریمی
انتهای پیام/